Happy Hanukkah!

hanukkahcollage1
GLAD HANUKKAH! Snart börjar denna åtta dagar långa ljusets högtid.
Här är storyn bakom, i korta drag: För typ 2200 år sedan besegrade det judiska folket grekernas förtryck mot alla odds. Men under stridigheterna hade templet invaderats och vanhelgats, så efteråt fanns inte tillräckligt med ljusolja kvar därinne. Den som fanns skulle egentligen bara räcka för menorans ljus att brinna i en dag. Men. Ett mirakel gjorde att den räckte i ÅTTA dagar istället. Och med den marginalen hann man framställa ny olja så att templets ljus aldrig behövde slockna. Bra va!

Under Hanukkah är det tradition att äta mat som innehåller mycket olja, t.ex latkes (friterade potatisbakelser, typ rårakor) och sufganiyot (alltså söta munkar eller ”donuts”). Första kvällen tänder man ett ljus i hanukkian, andra dagen två, tredje dagen tre och så vidare. Med ett ”hjälpljus” brinner till slut nio fina små ljus i fönstret. Barnen får presenter och/eller en slant varje kväll, ofta i form av chokladmynt. Och så spelar man sevivon (snurra) med t.ex m&m’s i potten. Beroende på vad snurran hamnar på får varje spelare ge eller ta en eller flera enheter ur potten. Den som har flest i slutet vinner. Ingen strategi inblandad, men man förlorar såklart om man (som mamma och jag brukar göra) äter upp sina m&m’s allteftersom. Hanukkah infaller passande nog alltid på vintern, när ljus, mirakel och kladdiga sötsaker brukar behövas som mest.

Nu pluggar jag till mina finals men har inte kunnat låta bli att pussla ihop det lilla hanukkah-inspirerade kollaget ovan (”när jag ändå behövt ta en paus från böckerna” osv).

Uppifrån vänster och ner såg ni (klicka för källa): Knappar som alternativ sevivon-pott, gula ekologiska vaxljus, värmeljustake, chokladmynt, åtta turkosa macarons – en för varje dag alltså, hanukkiah på kvist, kopparfärgad kakform sockriga marmeladmunkar, olivolja och nagellack med äkta guld för allmänt högtidspiff.

Annonser

7 comments

 1. Linnéa

  Åhhh! SÅ fint! Även om jag röstar för m&m:s framför knappar och stöttar din och din mammas metod starkt!

  Btw, Filip är 1/32 dels jude, jag lyckades ;D !!

 2. Emilie

  Riktigt fint kollage och bra kort uppsummering av firandet! Vi öppnade de fina paketen ikväll med 1:a ljuset 🙂 Tack för superfina örhängen + boxers! Överlägset! Tusen pussar och chanukah sameach, hoppas ni firar m american style ❤

 3. lidia dayan

  Vad fin du har gjort! Du hittat en natur chanukia, jättesött! Och allt annat med! Snart är tentorna över och ni får tid att spela sevivon. -med chokladmandel i brist på M&Ms:))Tusen pussar mamma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s