Happy Thanksgiving!


Igår var det Thanksgiving Day!  Det är en av årets största högtider här i USA. Om jag förstått det rätt är det egentligen en sorts skördefest; man firar och tackar för att de engelska pilgrimerna – med ursprungsbefolkningens hjälp – lyckades med sin första skörd i det som senare blev USA. Europeiska kolonisatörer kom sedermera att mer eller mindre utrota ursprungsbefolkningen, så det vore kanske på sin plats med en högtid när man istället minns och ber om ursäkt för detta, snarare än att ”tacka”. Men även om det är lite kontroversiellt förknippas Thanksgiving nu för tiden mest med mat, familjemys och allmän tacksamhet, och firas av alla etniska grupper i USA. Daniel och jag var bjudna på superfin traditionell Thanksgiving-middag hos ett par från synagogan:

Nämligen hos Dennis och hans fru Lisa som båda är jurister! De hade dukat så fint.

Med levande ljus och snittblommor i höstfärger.

Först fick vi bubbel och tilltugg i form av morötter, rädisor och selleri med hummusdip och nötter.

Här ser ni (från vänster, tyvärr lite mörkt) Maurice, som är shofar-makare och psykoterapeut med roligt skägg. Sedan har vi drömtanten Elaine, en 60-årig Sarah Jessica Parker som skrattade oavbrutet och smittsamt. Bredvid henne sitter maken Phil, som är professor i barnpsykiatri och lugn som en filbunke. Bredvid Daniel sitter Maurice’s fru och och Elaines bundsförvant vars namn jag glömt.

Det var Thanksgiving-pyntat in i minsta detalj! Kolla till exempel servetterna, namnskyltarna och namnskyltshållarna med kalkon/pumpamotiv.

Sedan serverades typisk Thanksgiving-mat: Kalkon, fantastisk kanelkryddad sötpotatismos, tranbärssylt, kålgratäng och bönsallad (vi fick med oss en massa mat hem sedan).

På den här bilden syns även Dennis syster Carolyn i prickig blus. Man skulle kunna tro att det var ett ganska trött sällskap eftersom Daniel och jag sänkte medelåldern med ungefär 30 år, men sanningen är att vi hade en väldigt kul kväll! Alla var så fina och roliga på sitt eget sätt.

Och så var ju desserterna helt oemotståndliga: varm äppelpaj, pekannötspaj och pumpapaj med vaniljglass.

Söta Daisy får säga hejdå!

Annonser

13 comments

  1. kitten

    Gud vad mysigt ni såg ut att ha det, det är trevligt med människor som är lite äldre än en själv kan jag tycka:)MInns när jag firade thanksgiving i Kanada, det var också sådär mysigt 🙂 ❤

  2. lidia dayan

    Man får perspektiv på att vara människa när man träffar äldre som unnar sig att bjuda in yngre par. Båda vinner på utbytet. (jiji de är unga unombords och orkar hålla på med bjudning) Härligt!! Jag har också sådana i mitt bestånd, framför allt när man är i ett annat land.
    Bra förklarat om thankgiving, tack. tusen pussar mamma

  3. Pingback: Super Bowl « THE BERKELEY BLOG

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s